Svijet

Naredbe o evakuaciji iz Gaze dokazuju se “potpuno suprotno” od genocidne namjere jer ograničavaju štetu civilima, tvrdi Izrael

Izrael je odgovorio na optužbe Južne Afrike da je njegova upozorenja upućena Palestincima u kojima se savjetuje da evakuiraju svoje domove na sjeveru Gaze sama po sebi “genocidna”, tvrdeći da su takve mjere osmišljene da ograniče štetu civilima.

Južna Afrika je u četvrtak rekla najvišem sudu UN-a da je naredba za evakuaciju koju je Izrael izdao stanovnicima sjeverne Gaze 13. oktobra bila “genocidna”, jer je “zahtijevala hitno kretanje… dok nikakva humanitarna pomoć nije bila dozvoljena”.

Odgovarajući u petak na optužbe, Izrael je opisao tvrdnje Južne Afrike kao “zapanjujuće”.

“Mjera namijenjena ublažavanju štete civilnom stanovništvu… je dokaz, prema podnosiocu zahtjeva, namjere Izraela da počini genocid”, rekao je Galit Raguan, advokat koji zastupa Izrael. “U stvari, to dokazuje upravo suprotno.”

Stručnjaci kažu da međunarodno pravo zahtijeva da vojna sila obavijesti civilno stanovništvo prije napada.

“Prema međunarodnom pravu, prije nego što napadnete, morate upozoriti civilno stanovništvo ako će biti pogođeno. I ako nameravate da napadnete ceo grad, kao što su Izraelci očigledno nameravali, morate da kažete civilnom stanovništvu, kao zakonski zahtev, mi ćemo sprovesti operacije i vi se morate udaljiti od borbe, ” rekao je za CNN Michael Schmitt, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Raguan je tvrdio da je izraelska vojska uložila “vrijeme, resurse i obavještajne podatke” kako bi “spasila živote civila”.

Neka pozadina: zvaničnici Ujedinjenih naroda su međutim upozorili da, čak i ako se stanovnici Gaze pridržavaju naredbi za evakuaciju, to ne garantuje sigurnost.

U Gazi se nigdje ne može sigurno otići”, upozorio je u decembru generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.
Tokom rasprave u četvrtak, Južna Afrika je rekla da su Palestinci “ubijeni ako se nisu uspjeli evakuirati, na mjestima na koja su pobjegli, pa čak i dok su pokušavali pobjeći sigurnim rutama koje je Izrael proglasio”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button